Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem budyniowy do przekładania tortów, ciast i ciasteczek. Robiony na żółtkach i maśle. Bardzo smaczny, lekki i stabilny. Nadaje się również do tynkowania tortów i przyozdabiania rozetkami.
Ciasto sparatak to kakaowo-miodowe blaty przełożone pysznym kremem maślano-śm...
Odsłon: 9444
Bardzo smaczna nalewka na pestkach pigwowca japońskiego o smaku migdałowym. N...
Odsłon: 27
Ciasto sparatak to kakaowo-miodowe blaty przełożone pysznym kremem maślano-śm...
Odsłon: 9444
Bardzo smaczna nalewka na pestkach pigwowca japońskiego o smaku migdałowym. N...
Odsłon: 27
Składniki
W miseczce rozbijamy 5 żółtek i dodajemy do nich 100 ml mleka, cukier, cukier waniliowy oraz skrobię kukurydzianą. Wszystko dokładnie mieszamy. Do garnka o grubym dnie wlewamy 300ml mleka. Mleko jeszcze zimne łączymy z uprzednio zrobioną masą żółtkową i wstawiamy na ogień. Gotujemy na średnim ogniu stale mieszając ( jak budyń). Kiedy masa zacznie gęstnieć mieszamy dość intensywnie, aby nie powstały grudki. W momencie, gdy na powierzchni masy pojawią się pierwsze wulkany, zdejmujemy garnek z ognia, przelewamy masę do naczynia i nakrywamy folią spożywczą, tak aby masa była w kontakcie z folią ( nie zrobi się kożuch na wierzchu). Masa budyniowa ma wystygnąć do temp. pokojowej. Masło, z którym będziemy łączyć masę również należy doprowadzić do temp. pokojowej. Krem nam się nie zwarzy przy łączeniu składników. Wkładamy do miski miękkie masło i rozbijamy mikserem na puch, aż zbieleje. Dodajemy partiami masę budyniową. Ubijamy ją tylko do połączenia składników ( żeby nie zniszczyć struktury ugotowanej skrobi kukurydzianej). Na koniec ubijania dodajemy olejek zapachowy. Taka masa jest gotowa do użycia. Po włożeniu do lodówki ustabilizuje się i stwardnieje.