Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kremowy mazurek"
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 219
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 769
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1815
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 162
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 238
Polecam.
Odsłon: 290
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 219
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 769
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1815
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 162
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 238
Polecam.
Odsłon: 290
Składniki
20 dag zimnego masła posiekaj, połącz z przesianą mąką, dodaj żółtka i 5 łyżek cukru pudru. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, odłóż do lodówki do schłodzenia.
Schłodzone ciasto rozwałkuj duży placek o grubości około 1/2 cm, ostrym nożem wytnij z niego placuszki w kształcie pisanek. Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze. Piecz w temp. 200 st. 15 min.
Proszek budyniowy rozprowadź w szklance mleka. Resztę mleka zagotuj. Dodaj rozprowadzony proszek, ugotuj budyń. Resztę masła utrzyj z rumem. Po łyżce dokładaj schłodzony budyń, utrzyj gładki krem.
Placki przekładaj kremem i składaj po dwa. Polej polewą czekoladową. Zrób lukier z reszty cukru pudru i soku z cytryny, zabarw go na różne kolory. Dekoruj ciasto.
Czas ok. 55 min; porcja – 310 kcal, cena 2,20 zł.Źródło: Świat kobiety