Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kremowy mazurek"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 218
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1015
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666489
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 218
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1015
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666489
Składniki
20 dag zimnego masła posiekaj, połącz z przesianą mąką, dodaj żółtka i 5 łyżek cukru pudru. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, odłóż do lodówki do schłodzenia.
Schłodzone ciasto rozwałkuj duży placek o grubości około 1/2 cm, ostrym nożem wytnij z niego placuszki w kształcie pisanek. Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze. Piecz w temp. 200 st. 15 min.
Proszek budyniowy rozprowadź w szklance mleka. Resztę mleka zagotuj. Dodaj rozprowadzony proszek, ugotuj budyń. Resztę masła utrzyj z rumem. Po łyżce dokładaj schłodzony budyń, utrzyj gładki krem.
Placki przekładaj kremem i składaj po dwa. Polej polewą czekoladową. Zrób lukier z reszty cukru pudru i soku z cytryny, zabarw go na różne kolory. Dekoruj ciasto.
Czas ok. 55 min; porcja – 310 kcal, cena 2,20 zł.Źródło: Świat kobiety