Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasteczka "torciki"

Kruche ciasteczka torciki

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 8239

Dodano:

Odsłon: 3704

Ciasteczka mojej mamy, tak ich nazywała. Są to ciasteczka, przełożone marmoladą. Ciasteczka polukrowane lukrem cytrynowym. Są to nasze ciasteczka nr.1, ulubione nie tylko na święta.

Składniki

  • CIASTO:
  • -500 g. mąki -250 g. masła albo margaryny
  • -1 cukier waniliowy -120 g. cukru
  • -1 łyżeczka proszku do piecz. -2 jajka
  • DO PRZEŁOŻENIA:-twarda marmolada (tutaj powidła śliwkowe, domowe)
  • LUKIER CYTRYNOWY:
  • -100 g. pudru cukru -1 łyżka soku z cytryny -trochę gorącej wody
  • DODATKOWO: -kolorowa posypka
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Kruche ciasteczka "torciki"

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować jajka z cukrem i miękkim masłem.Przesiać mąkę z proszkiem,wymieszać i zagnieść. Podzielić na 3 części.
    Każdą część wałkować i wykrawać literatką ciasteczka.

  2. Układać na wysmarowanej blaszce, albo wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec ok.10-13 min. w 175*.C

  3. Przekładać marmoladą,po dwa ciasteczka.

    lukier-Cukier puder rozetrzeć z sokiem i gorącą wodą, na gęstą papkę, lecz dającą się smarować. Górę przełożonych ciastek,posmarować lukrem.
    Część ciasteczek przełożyłam nutellą i posypałam posypką cukrową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń