Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kruche ciasto z galaretką truskawkową"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 777
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 911
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 123
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2806
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 777
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 911
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 123
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2806
Składniki
10 porcji • : 30 min (plus chłodzenie ciasta) • tężenie galaretki: 4 godziny • 284 kcal/porcja • 2 zł/porcja
Rozpuść masło w rondelku i ostudź. Herbatniki pokrusz, po czym zmiksuj z masłem, cynamonem i cukrem.
Formę (najlepiej o wym. 20 x 30 cm)posmaruj cienko masłem i wyłóż na nią zmiksowane ciasto. Dociśnij je i wstaw do lodówki na 30 minut.
Na masę kremową zmiksuj twarożek z esencją waniliową i cukrem. Wyjmij z lodówki formę z ciastem i wyłóż na nie masę. Wstaw ponownie do lodówki na 30 minut.
Truskawki umyj i odszypułkuj. Osusz je dokładnie ręcznikiem papierowym. Jeśli są duże, pokrój je na pół.
Galaretkę w proszku zalej gotującą się wodą i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści (nie gotuj). Następnie dodaj truskawki i sok cytrynowy. Dobrze ostudzoną, gęstniejącą już galaretkę wraz z owocami wyłóż na schłodzony spód ciasta.
Wstaw formę z ciastem do lodówki przynajmniej na 3-4 godziny. Tuż przed podaniem pokrój ciasto na czworokątne porcje. Można podawać je samo lub z bitą śmietaną.Źródło: Olivia