Do góry

Desery Przepis na:

Kruche z czerwonymi porzeczkami

Kruche z czerwonymi porzeczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 528 Ocena: 7068

Dodano:

Odsłon: 1246

Wiosna to czas opróżniania zamrażarki i robienia miejsca na nowe zapasy.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 250 g. masła
  • beza;
  • 5 białek, 3/4 szklanki cukru
  • czerwone porzeczki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kruche z czerwonymi porzeczkami

Przygotowanie

  1. Masło roztopić i przestudzić, połączyć z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, żółtkami i cukrami.
    Wymieszać ciasto z początku łyżką, następnie ręką.
    Oderwać garstkę ciasta, owinąć we folię i dać do zamrażarki.

    Surowe ciasto umieścić w formie o wym. 25/25 na spód dać papier do pieczenia.
    Piec 15 min w 160*

    Po wyjęciu ciasta z pieca nie czekamy, aż się wystudzi. Od razu sypiemy porzeczki, na wierzch łyżką smarujemy bezę i trzemy kruszonkę, którą wcześniej zamroziliśmy.

    BEZA;

    Białka zmiksować na sztywno, dodawać stopniowo cukier. Beza powinna być sztywna i szklista.

    Ciasto włożyć ponownie do piekarnika i piec 40 minut w 160* opcja (dół)

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń