Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kruche z jabłkami pod gwiazdkami"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2723
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1249
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 717
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 67
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2723
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1249
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 717
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 67
Składniki
Wrzuć do dużej miski owoce i migdały. Dodaj miód, cukier, skórkę z pomarańczy i cytryny, przyprawę korzenną, dolej brandy. Dobrze wymieszaj.
Przełóż posiekane masło, cukier, mąkę i sól do miski i miksuj. Wymieszaj, dodaj wodę. Owiń ciasto i odstaw do lodówki na 2 godziny. Potem rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm. Odstaw na godzinę. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Wytnij z ciasta koło o średnicy 28 cm. Włóż je do formy i obciąż papierem wypełnionym fasolą. Piecz 20 minut. Wyjmij papier i ziarna fasoli. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i włóż na 5 minut do pieca.
Zetrzyj jabłka i odciśnij. Dodaj suszone owoce. Farsz umieść w upieczonym cieście. Wytnij gwiazdki z resztek surowego ciasta i ułóż na wierzchu. Piecz 30 minut. Wystudź ciasto i posyp cukrem pudrem.
Jak to zrobić?
Dobrze rozwałkuj ciasto: Żeby nie przyklejało się do wałka, połóż je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. W ten sposób nie będziesz musiała podsypywać go mąką, a w kuchni będzie czyściej.Źródło: Olivia