Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruchy placek z gruszkami"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2785
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1313
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 766
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 108
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2785
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1313
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 766
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 108
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli oraz masło. Dołóż cukier puder, cukier waniliowy oraz jajka. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Gruszki obierz, pokrój na cząstki, oczyść, drobno pokrój i skrop sokiem z cytryny. Kawałki gruszek wymieszaj z brązowym cukrem oraz miodem. Tortownicę wyłóż pergaminem. Oderwij 2/3 schłodzonego ciasta, cienko je rozwałkuj. Przygotowaną formę wylep plackiem.
Ciasto ponakłuwaj gęsto widelcem. Na kruchym spodzie rozłóż gruszkowe nadzienie. Pozostałe ciasto rozwałkuj. Z placka wytnij kwiatki. Ułóż je na wierzchu tarty. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 225oC., piecz 10 minut. Potem zmniejsz temp. do 180oC i piecz 35 minut. Ew. oprósz cukrem pudrem.Źródło: Naj