Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruchy placek z gruszkami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 238
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 238
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli oraz masło. Dołóż cukier puder, cukier waniliowy oraz jajka. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Gruszki obierz, pokrój na cząstki, oczyść, drobno pokrój i skrop sokiem z cytryny. Kawałki gruszek wymieszaj z brązowym cukrem oraz miodem. Tortownicę wyłóż pergaminem. Oderwij 2/3 schłodzonego ciasta, cienko je rozwałkuj. Przygotowaną formę wylep plackiem.
Ciasto ponakłuwaj gęsto widelcem. Na kruchym spodzie rozłóż gruszkowe nadzienie. Pozostałe ciasto rozwałkuj. Z placka wytnij kwiatki. Ułóż je na wierzchu tarty. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 225oC., piecz 10 minut. Potem zmniejsz temp. do 180oC i piecz 35 minut. Ew. oprósz cukrem pudrem.Źródło: Naj