Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nikt mu się nie oprze, na jednym kawałku się nie skończy. Idealny deser na upalne dni.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 194
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 74
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 104
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 194
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 74
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 104
Składniki
Nasączenie - w 800 ml gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i dodajemy do smaku cukier. Odstawiamy do ostygnięcia.
Galaretka - 2 opakowania galaretki cytrynowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć.
Krem cytrynowy - ugotować budyń śmietankowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać 1/2 szklanki cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Następnie dodać 250 g serka mascarpone. Dobrze wymieszać. na koniec dodać sok wyciśnięty z cytryny i olejek spirytusowy cytrynowy. Wymieszać.
Krem kakaowy - ugotować budyń czekoladowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać 1/2 szklankę cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń i 2 łyżeczki ciemnego kakao. Na koniec dodać 250 g serka mascarpone. Dobrze wymieszać.
Przełożenie Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w tortownicy o wymiarach 39 x 25 cm. Na biszkopty wyłożyć cały krem cytrynowy. Wyrównać. Następnie na kremie cytrynowym układamy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych w kawie i przykrywamy 3/4 kremu kakaowego. Wyrównać. Następnie do rękawa cukierniczego przekładamy pozostały krem kakaowy i wykonujemy ramkę, którą dzielimy na kilka mniejszych kwadratów. Deser wkładamy do lodówki, aby masy lekko stężały. Gdy masa lekko stwardnieje w utworzone kwadraty wylać tężejącą galaretkę cytrynową. Torcik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Rada: - zamiast kawy rozpuszczalnej można użyć kawy espresso, zaparzonej naturalnej kawy (należy odcedzić fusy)