Do góry

Desery Przepis na:

Letni torcik cytrynowo - kakaowy

Letni torcik cytrynowo - kakaowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 77

Dodano:

Odsłon: 7695

Nikt mu się nie oprze, na jednym kawałku się nie skończy. Idealny deser na upalne dni.

Składniki

  • biszkopty podłużne (55 sztuk)
  • 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 800 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej (1 op. 40g)
  • 700 ml gorącej wody
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 250 g margaryny z dodatkiem masła
  • 1/2 litra mleka
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru kryształ
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 olejek spirytusowy cytrynowy (4,5g)
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego
  • 250 g margaryny z dodatkiem masła
  • 1/2 litra mleka
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru kryształ
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Nasączenie - w 800 ml gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i dodajemy do smaku cukier. Odstawiamy do ostygnięcia.

  2. Galaretka - 2 opakowania galaretki cytrynowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć.

  3. Krem cytrynowy - ugotować budyń śmietankowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać 1/2 szklanki cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Następnie dodać 250 g serka mascarpone. Dobrze wymieszać. na koniec dodać sok wyciśnięty z cytryny i olejek spirytusowy cytrynowy. Wymieszać.

  4. Krem kakaowy - ugotować budyń czekoladowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać 1/2 szklankę cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń i 2 łyżeczki ciemnego kakao. Na koniec dodać 250 g serka mascarpone. Dobrze wymieszać.

  5. Przełożenie
    Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w tortownicy o wymiarach 39 x 25 cm. Na biszkopty wyłożyć cały krem cytrynowy. Wyrównać. Następnie na kremie cytrynowym układamy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych w kawie i przykrywamy 3/4 kremu kakaowego. Wyrównać. Następnie do rękawa cukierniczego przekładamy pozostały krem kakaowy i wykonujemy ramkę, którą dzielimy na kilka mniejszych kwadratów. Deser wkładamy do lodówki, aby masy lekko stężały. Gdy masa lekko stwardnieje w utworzone kwadraty wylać tężejącą galaretkę cytrynową. Torcik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

  6. Rada:

    - zamiast kawy rozpuszczalnej można użyć kawy espresso, zaparzonej naturalnej kawy (należy odcedzić fusy)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń