Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Limonkowe kokosanki"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 178
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 63
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 89
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 178
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 63
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 89
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 75 minut
Jogurt przelać do miseczki, wymieszać z olejem. Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia oraz kokosowymi wiórkami. Do masy jajecznej wlać jogurt z olejem. Porcjami wsypywać sypkie .
Foremkę o długości 25 cm i pojemności 1 litra posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać ciasto, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 50 minut.
Limonki polać wrzącą wodą, wytrzeć do sucha. Z dwóch limonek zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Trzeciej limonki nie obierać, pokroić w cienkie plasterki. Cukier stopić na patelni na jasny karmel. Dolać do niego sok wyciśnięty z limonek i 2 łyżki wody. Włożyć do syropu plasterki limonki oraz startą skórkę limonkową. Całość zagotować, odstawić.
Upieczone ciasto ostrożnie wyjąć z foremki. Ponakłuwać wykałaczką. Skropić przygotowanym syropem i obłożyć plasterkami limonki. Odstawić do wystudzenia.Źródło: Życie na gorąco