Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 692
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 668
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 261
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 692
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 668
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 261
Składniki
Rabarbar obierz, umyj i odetnij końcówki. Pokrój na kawałki (1-2 cm). Włóż do rondelka, dodaj cukier, wodę oraz sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu ok. 15 min, aż rabarbar zmięknie. Wystudź i zmiksuj blenderem. Mus przelej do foremek na lody. Wstaw do zamrażarki.
Do miski wlej mleczko kokosowe oraz śmietankę. Dodaj jogurt, cukier wanilinowy oraz miód. Miksuj 3-5 min na średnich obrotach aż masa zacznie delikatnie gęstnieć. Przelej do foremek na sorbet rabarbarowy, wbij patyczki i włóż do zamrażarki na ok. 3 godz.
Rada: Jeśli nie masz foremek na lody, do ich przygotowania możesz wykorzystać małe, plastikowe kubeczki po serkach lub deserach. Aby przygotować lody w polewie czekoladowej, roztop w kąpieli wodnej 20 dag gorzkiej czekolady z 1 i 1 łyż ki oleju rzepakowego.
Lody zanurz w ciepłej polewie, poczekaj chwilę, by zastygła. Przełóż na talerzyki i włóż do zamrażarki.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Sztuka: 240 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie