Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lukrowane ciasteczka na Wialkanoc"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 219
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2826
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 219
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2826
Składniki
Z mąki, szczypty soli, cukru kryształu, cukru waniliowego, skórki otartej z cytryny, masła i żółtka zagnieć szybko gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i odłóż do lodówki na ok. 30 min.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki płat. Za pomocą foremek o dowolnych kształtach wycinaj świąteczne ciasteczka (np. zajączki lub kurczaki). Pamiętaj, by z każdego kształtu wyciąć parzystą liczbę ciastek.
Blachę wyłóż pergaminem. Układaj ciasteczka i piecz ok. 10 minut w temp. 200 st. Wyjmij, pozostaw do ostudzenia.
Białko utrzyj z cukrem pudrem i łyżeczką soku z cytryny na gęsty lukier. Część lukru odłóż. Resztę podziel na porcje i zabarw kolorowymi barwnikami. Powstały lukier przekładaj do woreczków z odciętymi rogami i maluj ciasteczka. Gdy wyschną, sklejaj po 2 ciasteczka warstwą dżemu.
Czas ok. 60 min; porcja – 180 kcal, cena 1 zł
Zamiast sztucznych barwników do lukru możesz wykorzystać naturalne soki owocowe i warzywne lub przyprawy. Żółty kolor otrzymasz dzięki kurkumie, sok szpinako- wy barwi na zielono, a z buraka na czerwono.Źródło: Świat kobiety