Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lukrowane śnieżynki"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 428
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 103
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 428
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 103
Składniki
ok. 90 minut.
Skórkę pomarańczową i kandyzowany imbir rozdrobnić w malakserze. Następnie wymieszać z 5 dag cukru pudru, mąką i szczyptą soli. Dodać masło pokrojone na kawałeczki. Szybko rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm. Wyciąć z niego foremkami ciastka w kształcie płatków śniegu. Śnieżynki ułożyć na blasze przykrytej pergaminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 12-15 minut.
Ciastka wystudzić, ostrożnie zdjąć z blachy. Resztę cukru pudru utrzeć z białkiem na gładki, gęsty lukier i zabarwić go na różne kolory. Przełożyć do osobnych szpryc cukierniczych z małymi otworkami. Wyciskając cienkie paseczki lukru, udekorować ciastka. Posypać cukrem.Źródło: Życie na gorąco