Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowa Panienka to idealny wypiek na święta. Łączy tradycyjny smak maku z nowoczesnym, kremowym wykończeniem i świeżością owoców. Z jednej strony smakuje znajomo, z drugiej będzie idealne dla osób, które szukają czegoś nowego, co zaskoczy wszystkich gości znudzonych klasycznymi makowcami na kruchym cieście.
Ciasto składa się z trzech warstw, dzięki czemu wygląda niesamowicie atrakcyjnie i wyróżnia się wśród innych, klasycznych wypieków, takich jak sernik krakowski czy klasyczny makowiec. Dużą zaletą jest możliwość przygotowania z wyprzedzeniem: Makową Panienkę możesz przygotować 1-2 dni wcześniej, co dodatkowo pozwoli na pełne połączenie smaków. Dzięki temu oszczędzasz też czas w dniu Wigilii, którego jak wiadomo, zawsze jest za mało.
Foremka o wymiarach 25x20 cm
Ciasto makowe wymaga użycia suchego maku mielonego, który jest zazwyczaj dostępny w sklepach. Jeśli jednak dysponujesz niemielonym, musisz go najpierw zmielić, najlepiej w specjalnym młynku lub kilkukrotnie w młynku do kawy. Użycie gotowej masy makowej z puszki nie jest zalecane, ponieważ zawiera ona już cukier i inne dodatki, co może zaburzyć proporcje i smak ciasta. Ciekawym rozwiązaniem może być też użycie białego maku, który wprowadzi do wypieku nutę ekskluzywności. Co do innych składników, najlepiej używaj drobnego cukru do wypieków lub nawet cukru pudru, które znacznie lepiej i szybciej się rozpuszczają i łączą z resztą masy.
Idealna konsystencja masy makowej na ciasto powinna być gęsta, ale dalej wilgotna, przypominająca gorący jeszcze budyń. Jeśli wydaje się zbyt sucha, dodaj odrobinę mleka lub śmietanki kremówki. Jeśli jest za rzadka, możesz dodać kilka łyżek bułki tartej, aby wchłonęła nadmiar wilgoci, lub odrobinę mąki pszennej. Sprawdzą się też mielone migdały.
Przepis na Makową Panienkę podaje orientacyjny czas pieczenia, który wynosi ok. 20 minut, ale czas ten może się różnić w zależności od piekarnika. Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy ciasto jest gotowe, jest test patyczka. Wbij drewniany patyczek w środek ciasta – jeśli będzie suchy, biszkopt makowy jest gotowy. Uważaj jednak, by nie przeciągnąć wypieku, gdyż stanie się twardy i przesuszony. Mimo użycia dużej ilości jajek całość nie będzie bardzo wyrośnięta, dlatego jeśli czujesz, że możesz mieć problem z przedzieleniem ciasta na blaty, możesz masę podzielić na trzy części i upiec je osobno, skracając czas pieczenia o ok. połowę.
Najczęstszym problemem dotyczącym przygotowania Makowej Panienki jest zważenie się kremu budyniowego podczas łączenia z masłem. By tego uniknąć, oba składniki powinny mieć taką samą temperaturę pokojową. Zbyt ciepły budyń sprawi, że masło się roztopi, a z kolei zbyt zimny uniemożliwi dobre wymieszanie. Jeśli jednak doszło już do zważenia, możesz spróbować uratować krem, delikatnie podgrzewając go w kąpieli wodnej, cały czas ubijając, do rozpuszczenia grudek i połączenia masy. Następnie odstaw całość do schłodzenia i ponownie ubij. W ostatecznych przypadkach może być konieczne wykonanie nowego kremu - chcąc przyspieszyć i ułatwić ten proces, możesz użyć gotowego budyniu śmietankowego w proszku, pod koniec dodając cukier wanilinowy.
Obecność świeżych owoców jest tu zalecana, w szczególności takich jak maliny, borówki czy nawet żurawina. Masa budyniowa jest bardzo słodka i potrzebuje lekkiego przełamania smaku. Ciekawym rozwiązaniem jest też nasączenie ciasta makowego odrobiną soku wiśniowego, który świetnie komponuje się z wiórkami kokosowymi. Jeśli nie dysponujesz świeżymi owocami, możesz nałożyć kleksy gotowego dżemu lub marmolady. Używaj gęstych produktów, które nie rozwodnią kremu budyniowego. Wierzch ciasta także udekoruj owocami lub kokosem, ale świetnie sprawdzą się również liście świeżej mięty.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44702
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182179
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 300
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44702
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182179
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 300
Składniki
Przygotowanie ciasta Makowa Panienka rozpocznij od zrobienia blatów makowych. Do dużej, suchej misy wbij białka jajek oraz dodaj do nich szczyptę soli. Całość ubij na sztywną pianę, a następnie zacznij stopniowo dodawać cukier. Cały czas miksuj masę na wysokich obrotach. Następnie zacznij dodawać do niej kolejno po jednym żółtku, mak, wiórki kokosowe oraz migdały. Zmniejsz obroty miksera i wymieszaj całość, aby równomiernie rozprowadzić składniki po cieście.
Gotową masę przełóż do foremki o wymiarach 25x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piecz przez około 20 minut. Pozostaw do przestygnięcia, a następnie podziel ciasto na 3 blaty.
Gdy ciasto stygnie, przygotuj krem. Do ciepłego mleka dodaj pastę waniliową i dokładnie wymieszaj. W osobnej miseczce utrzyj żółtka z cukrem, a gdy uzyskasz jasną i puszystą masę, dodaj do niej mąkę ziemniaczaną przesianą przez sitko. Do jajek z mąką dodaj również kilka łyżek gorącego mleka, aby ją zahartować. Następnie przelej całość do mleka, dokładnie wymieszaj, a następnie zacznij ponownie podgrzewać, mieszając całość energicznie do momentu aż uzyskasz krem o konsystencji budyniu. Uważaj aby nie powstały grudki, a masa się nie przypaliła. Odstaw krem do wystygnięcia.
Miękkie masło ubij przy pomocy miksera na jasną i puszystą mase. Dodaj do niego sok i skórtkę z cytryny, a następnie po łyżce dodawaj wystudzoną masę budyniową. Miksuj do momentu całkowitego połączenia wszystkich składników.
Teraz możesz przystąpić do złożenia ciasta Makowa Panienka. Na jeden z przygotowanych wcześniej blatów makowych wyłóż połowę kremu maślanego. Jeśli używasz świeżych owoców możesz rozsypać je równomiernie po powierzchni ciasta. Następnie przykryj go drugim blatem, na którym rozsmarujesz dżem. Ułóż na nim trzeci blat, a na samej gorzej wyłóż pozostały krem maślany. Wierzch ciasta udekoruj świeżymy owocami, możesz również wykorzystać lekko uprażone wiórki kokosowe. Przed podaniem ciasto należy schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny, a najlepiej całą noc.