Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makowe kuleczki z niespodzianką"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Składniki
Zagotuj w rondelku mleko z mas łem i szczyptą soli. Wsyp mąkę z makiem i energicznie mieszaj, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek rondelka. Wtedy zdejmij naczynie z ognia. Wbij jedno jajko, miksuj masę przez minutę. Następnie odstaw ją, by ostygła. Gdy będzie zimna, zmiksuj ją, wbijając dwa pozostałe jajka. Na koniec dodaj sodę oczyszczoną.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj na nią po dwie łyżeczki ciasta tak, by powstało 30 zgrabnych kopczyków (zachowaj pomiędzy nimi odległość, bo ciasto podczas pieczenia urośnie). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz ptysie ok. 20 min, aż się zezłocą. Kuleczki wystudź.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno razem z zagęstnikiem i 2 łyżkami cukru. Wymieszaj z serkiem. Kremem napełnij szprycę cukierniczą z wąską końcówką. Kolejno wbijaj ją w każdą ptysiową kuleczkę i napełniaj kremem środek ciastka.
Makowe kuleczki schłodź w lodówce. Przed podaniem ułóż je na paterze i obficie oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina