Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makowe kuleczki z niespodzianką"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 215
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 769
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 906
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 118
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2795
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 215
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 769
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 906
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 118
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2795
Składniki
Zagotuj w rondelku mleko z mas łem i szczyptą soli. Wsyp mąkę z makiem i energicznie mieszaj, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek rondelka. Wtedy zdejmij naczynie z ognia. Wbij jedno jajko, miksuj masę przez minutę. Następnie odstaw ją, by ostygła. Gdy będzie zimna, zmiksuj ją, wbijając dwa pozostałe jajka. Na koniec dodaj sodę oczyszczoną.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj na nią po dwie łyżeczki ciasta tak, by powstało 30 zgrabnych kopczyków (zachowaj pomiędzy nimi odległość, bo ciasto podczas pieczenia urośnie). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz ptysie ok. 20 min, aż się zezłocą. Kuleczki wystudź.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno razem z zagęstnikiem i 2 łyżkami cukru. Wymieszaj z serkiem. Kremem napełnij szprycę cukierniczą z wąską końcówką. Kolejno wbijaj ją w każdą ptysiową kuleczkę i napełniaj kremem środek ciastka.
Makowe kuleczki schłodź w lodówce. Przed podaniem ułóż je na paterze i obficie oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina