Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec babci steni

Makowiec babci steni

Autor:

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 1124

Dodano:

Odsłon: 14221

pycha

Składniki

  • ciasto :
  • drożdże, 40g
  • mąka, 300g
  • masło, 150g + 100g do masy
  • żółtka, 3 szt.
  • mleko, 1/2 szkl. + 1 litr do masy
  • szczypta soli
  • cukier puder, 150 g
  • NADZIENIE MAKOWE:
  • mak, 300g
  • jajka, 3 szt.
  • Miód, 4 łyżki
  • cukier, 150g
  • cukier waniliowy, 1 op.
  • migdały i orzechy, 200 g
  • siekana kandyzowana skórka pomarańczowa, 2 łyżki
  • figi, 5 szt.
  • rodzynki, 5 łużek
  • białka, 3 szt.
  • + mleko i masło
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Makowiec babci steni

Przygotowanie

  1. CIASTO: masło ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 żółtku, nastepnie sól i drożdże rozpuszczone w letnim mleku.Stopniowo wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto tak długo , aż będzie odchodziło od ręki. Przykryć sciereczka i odstawiamy do wyrosnięcia.

  2. NADZIENIE:mak zalewamy wrzacym mlekiem i gotujemy ok.40 min.na małym ogniu.Osączamy i mielimy 2 lub 3 -krotnie.

  3. W dużym rondlu stopić masło z miodem, dodać posiekane bakalie, orzechy, wymieszać ,dodac mak i mieszając, smażyc przez 15 min.

  4. Żółtka ucieramy z cukrem , dodajemy do masy , i na koniec delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek.

  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Posmarować białkiem.Wyłożyć masę makową i rozprowadzić ją na cieście., zostawiając ze wszystkich stron brzeg po 2 cm . Ciasto zwinąć , nie naciągając zbyt mocno, żeby się nie rozerwało. Brzeg skleić. Zostawić do wyrośnięcia na blasze wyłożonej pergaminem.

  6. Nagrzać piekarnik do 200 * C. Ciasto posmarować białkiem i pieczemy przez 60 min. nie otwierając piekarnika.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 07 stycznia 2013 Prawdziwie świąteczny z mnóstwem bakalii ..5..

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń