Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na klasyczny makowiec na kruchym cieście z bakaliami i lukrem. Makowiec to król świątecznych ciast i dlatego nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Ten przepyszny wypiek zrobiony jest na na kruchym cieście w środku wypełnionym masą makową z bakaliami. Całość udekorowana lukrem królewskim, makiem, orzechami, kandyzowaną skórką pomarańczową i kandyzowaną skórką cytrynową.
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 539
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 972
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 101
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 115
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 193
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 539
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 972
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 101
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 115
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 193
Składniki
Przygotowanie. Foremkę o wymiarach 24x24cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180℃
Ciasto kruche. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Mieszamy a następnie wysypujemy na stolnicę. Do suchych składników dodajemy zimne masło i wszystko razem szybko siekamy nożem do momentu , aż masło będzie w malutkich kawałkach. Następnie zagniatamy ciasto rękoma. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę (ja wstawiłam do zamrażalnika na 15 minut). Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 równe części. Jedną wstawiamy do lodówki, a drugą wylepiamy na dno foremki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez 15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.
Masa makowa. Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzony mak odciskamy z wody na sitku o drobnych oczkach, lub odciskamy przez ściereczkę (maku nie trzeba już mielić) Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu odsączamy z wody. Żółtka razem z cukrem miksujemy na najwyższych obrotach miksera aż zrobią się jasne i puszyste (ja miksowałam 6 min.) Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce maku. Następnie bardzo miękkie masło, przesianą mąkę, kakao i aromat migdałowy. Wyłączamy mikser i odstawiamy na chwilkę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Ubite białka dodajemy do masy makowej i mieszamy delikatnie szpatułką. Na koniec dodajemy orzechy, rodzynki i mix kandyzowanych skórek z cytrusów (można też dodać żurawinę).Wszystko razem mieszamy. Upieczony i wystudzony kruchy spód w foremce oprószamy dwoma łyżkami kaszy manny. Wykładamy masę makową i oprószamy 1 łyżką kaszy manny. Na górę wykładamy kruche ciasto z lodówki. (można je rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, lub tak jak ja wyłożyć w kawałkach) Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez około 60 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Lukier i dekoracja. Cukier puder przesiewamy. dodajemy gorącą wodę i sok z cytryny. Mieszamy do uzyskania zadowalającej nas konsystencji. Jeżeli lukier jest za rzadki dosypujemy przesianego cukru pudru, a jeżeli jest za gęsty dolewamy gorącej wody. (do mojego ciasta użyłam podwójnej porcji lukru). Lukier od razu wylewamy na ciasto. Dekorujemy makiem, orzechami i mixem kandyzowanych skórek z cytrusów.