Jeśli nie przepadasz za klasycznym, drożdżowym makowcem, w te święta wypróbuj przepis na makowiec na kruchym cieście. Ciasto może wydawać się wyłącznie dodatkiem do masy makowej, ale wiele zmienia! Być może na Twoje zdanie na temat makowca wpłynie także „odchudzenie” go z bakalii.
Makowiec na kruchym cieście
Składniki
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru ( 2 łyżki do posypania)
- 200 g masła (schłodzonego)
- 2 żółtka
Składniki na masę makową:
- 500 g mielonego maku
- około ½ l gorącej wody lub mleka
- 3-4 łyżki miodu (do smaku)
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 5 jajek
- 1 laska wanilii
Składniki
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru ( 2 łyżki do posypania)
- 200 g masła (schłodzonego)
- 2 żółtka
Składniki na masę makową:
- 500 g mielonego maku
- około ½ l gorącej wody lub mleka
- 3-4 łyżki miodu (do smaku)
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 5 jajek
- 1 laska wanilii

Etapy przygotowania
Pokrój masło w kostkę. Wysyp na stolnice mąkę i cukier puder. Dodaj masło i żółtka. Energicznie zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Podziel je na 3 części – jedną nieco mniejszą od dwóch pozostałych. Uformuj z nich kule, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
Mak zalej gorącą wodą (powinna zakryć go w całości). Możesz częściowo lub całkowicie zastąpić ją mlekiem. Odstaw do wystudzenia i odsącz mak z nadmiaru płynu.
Wyłóż dno tortownicy o średnicy 24 cm jedną z większych porcji ciasta. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podpiecz przez około 10-15 minut, wyjmij z piekarnika i przestudź tortownicę (nie wyjmując z niej ciasta).
Na wolnym ogniu roztop w rondelku masło i dodaj do niego miód. Wymieszaj, przestudź i połącz z makiem. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i dodaj do nich ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Białka ubij na pianę. Połącz żółtka z masą makową, a następnie wymieszaj ją z pianą z białek.
Wyłóż brzegi tortownicy mniejszą porcją ciasta. Drugą z większych rozwałkuj na placek wielkości tortownicy. Przełóż to formy masę makową i wyrównaj. Przykryj plackiem ciasta, sklejając go z brzegiem.
Wstaw makowiec do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 50-55 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)



Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru ( 2 łyżki do posypania)
- 200 g masła (schłodzonego)
- 2 żółtka
- 500 g mielonego maku
- około ½ l gorącej wody lub mleka
- 3-4 łyżki miodu (do smaku)
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 5 jajek
- 1 laska wanilii
Pokrój masło w kostkę. Wysyp na stolnice mąkę i cukier puder. Dodaj masło i żółtka. Energicznie zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Podziel je na 3 części – jedną nieco mniejszą od dwóch pozostałych. Uformuj z nich kule, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
Mak zalej gorącą wodą (powinna zakryć go w całości). Możesz częściowo lub całkowicie zastąpić ją mlekiem. Odstaw do wystudzenia i odsącz mak z nadmiaru płynu.
Wyłóż dno tortownicy o średnicy 24 cm jedną z większych porcji ciasta. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podpiecz przez około 10-15 minut, wyjmij z piekarnika i przestudź tortownicę (nie wyjmując z niej ciasta).
Na wolnym ogniu roztop w rondelku masło i dodaj do niego miód. Wymieszaj, przestudź i połącz z makiem. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i dodaj do nich ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Białka ubij na pianę. Połącz żółtka z masą makową, a następnie wymieszaj ją z pianą z białek.
Wyłóż brzegi tortownicy mniejszą porcją ciasta. Drugą z większych rozwałkuj na placek wielkości tortownicy. Przełóż to formy masę makową i wyrównaj. Przykryj plackiem ciasta, sklejając go z brzegiem.
Wstaw makowiec do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 50-55 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.