Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec na kruchym spodzie to ciasto, które musi pojawić się na każdym świątecznym stole, czy to na Boże Narodzenie, czy też na Wielkanoc. Świetnie sprawdzi się też na wszelkiego rodzaju jubileuszach, urodzinach czy nawet na niedzielnych spotkaniach ze znajomymi.
Makowiec na kruchym cieście to wypiek, który łączy w sobie chrupkość spodu i miękkie, rozpływające się w ustach nadzienie z maku i bakalii. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to wystarczy kilka podstawowych technik i pilnowania wskazówek w tym przepisie, by uzyskać zachwycające ciasto. Ma wyjątkowy aromat, który kojarzy się z domowym ogniskiem i wspólnie spędzonymi chwilami. Makowiec jest dość sycący i kaloryczny, ale nawet osoby na diecie mogą pozwolić sobie na mały kawałek przy wyjątkowych okazjach.
Forma o wymiarach 25x35 cm
Kruchy spód jest niezwykle ważnym elementem tego ciasta. Nie może być zbyt twardy, ale z drugiej strony nie może też się kruszyć, bo inaczej nie utrzyma masy makowej i będzie trudny w krojeniu. Jeśli ciasto jest za twarde, jest to najprawdopodobniej wina zbyt dużej ilości jajek lub użycia zbyt dużej sztuki. Z kolei kruszące się i suche to rezultat za małej ilości tłuszczu. W trakcie wyrabiania i wałkowania nie podsypuj blatu za mocno mąką. By uniknąć klejenia się spodu do rąk i blatu, dobrze jest wstawić masę do lodówki na co najmniej 30 minut. Możesz też wałkować je między dwoma arkuszami pergaminu, by potem łatwiej było przenieść je do formy. Pamiętaj, by po wyłożeniu spodu do formy, wstawić wszystko do lodówki na kolejne 30 minut, by uniknąć kurczenia się w trakcie pieczenia.
By zrobić idealnego, czy to makowca zawijanego, czy też płaskiego na kruchym spodzie, masa nie może być zbyt sucha, gdyż nie będzie przyjemna w jedzeniu. Dodaj więcej miodu, dżemu, rodzynek lub masła, aby zwiększyć wilgotność. Nie dolewaj wody, gdyż ta naturalnie znajduje się już w maku po ugotowaniu. Zbyt sucha masa makowa ma też tendencję do pękania, przez co ciasto straci na swojej estetyce. Z drugiej strony pilnuj, by masa makowa nie była zbyt rzadka - uważaj, by dobrze ją odsączyć z nadmiaru wilgoci po ugotowaniu. Jeśli mimo wszystko jest zbyt ciężka, dołóż łyżkę bułki tartej, mielonych migdałów lub orzechów, co też jest ciekawym sposobem, by ciasto miało lekko orzechowy aromat. Nie zapomnij też dodać masło, które wzbogaci aromat oraz sprawi, że całość będzie delikatna.
Kruche ciasto powinno być lekkie i chrupiące. Zakalec najczęściej powstaje, kiedy masa jest zbyt długo zagniatana, dlatego zawsze pracuj szybko i dokładnie. Pilnuj, by całość włożyć do odpowiednio rozgrzanego piekarnika i nie otwierać drzwiczek przez pierwsze 30 minut. Jajka w masie sprawiają, że wypiek jest puszysty, ale też jednocześnie sprawiają, że po upieczeniu wierzch makowca na kruchym spodzie odpada. Dobrym rozwiązaniem jest nieubijanie sztywnej piany, ale jedynie do uzyskania miękkich szczytów. Jeśli makowiec za szybko się rumieni z wierzchu, przykryj go luźno folią aluminiową, a jeśli jej nie masz, obniż temperaturę pieczenia o 5-10 st. Celsjusza - to także powinno pomóc.
Taki makowiec nie wymaga dodatków - jest idealny sam w sobie, ale nie zaszkodzi łyżka cukru pudru posypana na wierzchu. Świetnie sprawdzi się też lukier cytrynowy, który przygotujesz z cukru i soku z cytryny. Bardzo dobrze komponują się też ciasto makowe i pokrojone plasterki jabłka czy śliwek. Samą masę makową możesz urozmaicić również kandyzowanymi skórkami, żurawiną czy innymi, ulubionymi dodatkami pasującymi do samej okazji - latem ciekawym rozwiązaniem będą listki mięty, a zimą posypka piernikowa. Mak jest bardzo wdzięcznym składnikiem, który świetnie pasuje niemal do wszystkiego.
Makowiec na kruchym spodzie to idealny wypiek rodzinny, którego przyrządzenie da ci wiele satysfakcji i radości. Zaskoczy też wszystkich gości swoim smakiem, wilgotnością i niezwykle chrupiącym ciastem.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2623
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5368
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 225
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2623
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5368
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 225
Składniki
Przygotuj ciasto. Zagnieć wszystkie składniki ciasta ręcznie lub robotem kuchennym, do uzyskania gładkiej konsystencji. Podziel ciasto na pół, uformuj kule, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Przygotuj warstwę makową. Mak wsyp do garnka, zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na co najmniej 30 minut. Zdejmij pokrywkę i odstaw do ostygnięcia. Odsącz mak na sitku wyłożonym papierowym ręcznikiem, a następnie wyciśnij.
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, na końcu dodając cukier. Wmieszaj żółtka, kakao, bakalie, proszek do pieczenia, aromat migdałowy i mak.
Złóż ciasto. Jeden placek rozwałkuj na placek o wymiarach ok. 25x35 cm. Wyłóż nim formę o tych samych wymiarach, wyłożoną papierem do pieczenia. Dociśnij ją mocno do dna. Rozłóż na cieście masę makową i wyrównaj. Drugi placek rozwałkuj oraz potnij na grube plastry. Połóż je na wierzchu, tworząc kratownicę.
Wstaw makowiec na kruchym spodzie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 45 minut, do ładnego zrumienienia wierzchu. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj lukier. W miseczce wymieszaj cukier puder z sokiem cytrynowym. Mieszaniną równomiernie posmaruj górę ciasta. Posyp je skórką pomarańczową.
Makowiec na kruchym spodzie podawaj po zastygnięciu polewy. Przechowuj go w lodówce i zużyj w ciągu 5 dni.