Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec zawijany czyli rolada makowa na cieście krucho-drożdżowym. Świetnie się kroi, dobrze się trzyma, pyszny, z dużą ilością maku. Z tego przepisu zrobicie dwa makowce o długości około 30 cm. UWAGA: szklanka 200 ml
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 136
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 202
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 136
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 202
Składniki
Przygotowanie ciasta: Mąkę siekam z masłem i rozkruszonymi drożdżami, następnie dodaję jajka, sól i śmietanę. Całość zarabiam nożem, a gdy składniki się wymieszają, szybko zagniatam i tworzę kulę. Ciasto można wyrobić również mikserem. Gotowe ciasto wkładam do lodówki na kilka godzin, można też na całą noc.
Przygotowanie masy makowej: Mak zalewam wrzącym mlekiem, mieszam i odstawiam do wystygnięcia. Następnie do maku dodaję rozpuszczone masło, powidła i wszystkie bakalie, miód i żółtka. Całość mieszam. Drożdże zasypuję odrobiną cukru i zalewam 1 łyżką letniego mleka. Mieszam i odstawiam na 10 minut. Białka ubijam i powoli dodaję 4 łyżki cukru stale ubijając na bezę. Drożdże dodaję do masy makowej, mieszam. Na koniec do maku dodaję ubite białko, 2 łyżki białka zostawiam. Teraz mogę rozpocząć zawijanie makowców.
Ciasto dzielę na pół. Każdą połówkę rozwałkowuję na szerokość około 30 cm i grubość około 5 mm. Każdą połówkę rozwałkowanego ciasta smaruję pozostałym ubitym białkiem i wykładam po połowie masy makowej zostawiając z każdej strony 2 cm ciasta bez masy. Teraz mogę zwinąć ciasto w roladę (rolady zawijam zawsze na papierze do pieczenia, tak jest łatwiej ) Rolady zawijam w papier do pieczenia pozostawiając u góry około 2 cm luzu, żeby ciasto miało gdzie rosnąć. Makowce układam na blaszce do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60-65 minut. Następnie wyciągam makowce z piekarnika i zostawiam do wystygnięcia. Gotowe rolady polewam lukrem (1 łyżka ciepłej wody na 1 czubatą łyżkę cukru pudru) i dowolnie ozdabiam. Makowiec zawijany gotowy. Smacznego