Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na małe tartaletki z musem jabłkowym
Składniki
Mąkę wymieszać razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym, zrobić w środku wgłębienie i posiekać schłodzone masło, na koniec dodać żółtka. Ciasto zanieść na jednolita masę. Podzielić na ¾ i ¼ i owinąć w folę. Schłodzić minimum godzinę. Foremek nie trzeba natłuszczać ponieważ ciasto ma dużą zawartość tłuszczu. Po schłodzeni z większej części ciasta powycinać kawałki ciasta nieco większe niż foremki do tartaletek i dokładnie dociskamy do ścianek foremki. Brzegi ciasta ścinamy nożem. Przed pieczeniem ponakłuwać widelcem kilka razy. Piec w temp. 190 stopni ok 10 minut lub do zarumienienia ale nie całkowitego. Wyciąć i napełnić przestudzonym musem. Z mniejszej części ciasta zrobić dekorację według uznania i piec jeszcze ok 10 minut.
Jabłka umyć, obrać i pokroić na drobne kawałeczki. Dodajemy wodę, cynamon oraz cukier i gotujemy na małym ogniu aż jabłka się rozgotują i nadmiar wody odparuje. Rozgotowane owoce blendujemy.