Do góry

Desery Przepis na:

Malinowa panna cotta

Malinowa panna cotta

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 169

Dodano:

Odsłon: 123

Deser, który w swojej prostocie, w każdym wydaniu zachwyca smakiem. Dziś w wersji z malinami i lekko kwaskowym sosem z przetartych malin, który świetnie równoważy smak słodkiej i kremowej panna cotty. Będzie pysznie.

Składniki

  • śmietana 30 % 30 ml
  • mleko 3,2% 100 ml
  • Maliny 200 g
  • Cukier 4 łyżki
  • Żelatyna 3 łyżeczki
  • Maliny 100 g do podania
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Malinowa panna cotta

Przygotowanie

  1. Maliny zblendować i przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek.

  2. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody.

  3. Śmietanę i mleko przelać do rondla, dodać cukier i gotować na wolnym ogniu, mieszając trzepaczką do czasu, aż cukier się rozpuści, a śmietana zacznie wrzeć. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Niewielką ilość śmietany wlać do malin i zahartować. Mus z malin przelać do śmietany i wymieszać.

  4. Śmietanę przelać do foremek (np. silikonowych do muffinek), mniejszych pojemniczków na desery lub małych szklanych słoiczków. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Maliny zblendować i przetrzeć przez sito. Panna cottę wyłożyć na talerz, polać sosem i udekorować świeżymi malinami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń