Do góry

Desery Przepis na:

Malinowy chruśniak.

Malinowy chruśniak.

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 738

Dodano:

Odsłon: 9402

Dzisiaj są Jędrusiowe imieniny. Więc ciasto mu upiekłam. Taką nową nowość w naszym domu. I nadałam mu nazwę " Malinowy chruśniak". Ciasto z kremem i malinami w galaretce.

Składniki

  • 2 opakowania świeżego szpinaku 2 x 200 g
  • 1/2 kg mąki krupczatki 300 ml oleju słonecznikowego
  • 4 jajka 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżka esencji waniliowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g serka mascarpone 330 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny deserowej
  • 6 łyżek wrzącej wody
  • 2 opakowania mrożonych malin 3 galaretki malinowe
  • 1/2 l gorącej wody
> 6 os. > 60 min trudne drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szpinak sparzyć i przelać zimną wodą.
    Wycisnąć w rękach i zmiksować.

  2. Jajka ubić z cukrem, dodać esencję waniliową i olej. Ciągle miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

  3. Dodać stopniowo szpinak i dalej miksować .

  4. Ciasto wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia wysmarowanym masłem.

  5. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około 1 godziny. Do suchego patyczka.

  6. W tym czasie przygotować pierwszą porcję kremu.
    250 g serka i 1/2 opakowania śmietanki zmiksować z 2 łyżkami cukru pudru.
    Dodać żelatynę ( 3 łyżeczki rozpuszczone w 3 łyżkach gorącej wody) i dalej miksować.

  7. Upieczone i ostudzone ciasto przeciąć na 2 części. Dolna ...grubsza.

  8. Wyłożyć krem

  9. Galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody i ostudzić.
    Do malin rozdrobnionych

  10. wlać galaretkę i wymieszać. Jeśli maliny będą zimne, to bardzo szybko zaczną tężeć.
    Na krem wyłożyć maliny.

  11. przygotować druga porcję kremu i wyłożyć na galaretkę z malinami.

  12. Z górnej części ciasta wyjąć zieloną część i rozkruszyć w palcach.

  13. Rozkruszonym zielonym ciastem posypać drugą warstwę kremu.

    Ciasto przykryć aluminiową folia i włożyć do lodówki.



    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń