Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Malinowy zawrót głowy"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2772
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1292
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 745
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 93
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2772
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1292
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 745
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 93
Składniki
porcji 40 min, pieczenie ok. 20 min, porcja: 320 kcal; cena: 1,40-1,70 zł.
W gorącej wodzie rozpuść galaretkę oraz żelatynę (lub agar). Odstaw.
Maliny i jeżyny przebierz, umyj, osącz, a następnie zmiksuj, zostawiając część owoców w całości (do dekoracji).
Zmiksowaną masę przetrzyj przez sitko, żeby pozbyć się pesteczek. Następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę z galaretką i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj do chłodnego musu owocowego, mieszając.
Gotową masę schłodź w lodówce, aż zacznie tężeć, a następnie przelej do schłodzonej, wyłożonej folią spożywczą formy (lub do mniejszych foremek, np. w kształcie serduszek; piankowe ciasto możesz też zrobić na spodzie z ciasteczek).
Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia, na kilka godzin lub nawet na całą noc.
Piankę podawaj udekorowaną świeżymi malinami oraz jeżynami (jeśli chcesz, możesz przybrać ją też innymi owocami).Źródło: Świat kobiety