Do góry

Desery Przepis na:

Maślane ciasto z kruszonką i owocami(morele, wiśnie, maliny, mango)

Maślane ciasto z kruszonką i owocami(morele, wiśnie, maliny, mango)

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 2161

Dodano:

Odsłon: 2986

Genialne w swojej prostocie ciasto z dodatkiem masła i prawdziwej wanilii oraz soczystymi letnimi owocami. Po prostu pyszne ciasto jak u babci.

Składniki

  • proporcje na dużą blachę 24 cm x 36 cm
  • 7 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • ziarna z laski wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej
  • kieliszek białego rumu
  • 200 g roztopionego masła
  • 1,5 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki typ 405
  • Szczypta soli
  • kruszonka:
  • pół szklanki mąki
  • 50 gramów zimnego masła 82%
  • 3 łyżki cukru
  • owoce: morele, wiśnie, maliny, mango
  • Cukier puder do posypania przed podaniem
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Maślane ciasto z kruszonką i owocami(morele, wiśnie, maliny, mango)

Przygotowanie

  1. Kruszonka:
    Składniki kruszonki umieszczamy w misce. Rozkruszamy je w dłoniach do uzyskania kruszonki. Kruszonkę wkładamy do zamrażarki.

    Ciasto:
    Jajka, cukier kryształ, ziarna wanilii, sól oraz rum umieszczamy w misce. Dokładnie ubijamy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz roztopione masło. Ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Na ciasto wykładamy świeże owoce. Ja ułożyłam podwójne pasy z moreli, wiśni, malin i mango.

    Owoce posypujemy schłodzoną kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut w 180°C.
    Ciasto posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń