Do góry

Desery Przepis na:

Matiasy z leśnymi grzybami

Matiasy z leśnymi grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 27

Wypróbowany przepis na "Matiasy z leśnymi grzybami"

Składniki

  • 5 filetów śledziowych (matiasów)
  • kilka suszonych grzybów
  • 3 cebule
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu
  • 1/4 szkl. oleju
  • 1 listek laurowy
  • 1 jagoda jałowca
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śledzie mocz w zimnej wodzie przez kilka godzin. W czasie moczenia wodę zmień 2 razy. Następnie filety wyjmij, osusz, pokrój na kawałeczki.

  2. Suszone grzyby zalej 1 i 1/4 szklanki wrzątku. Odstaw na 30 minut. Potem dodaj szczyptę soli i listek laurowy.Grzyby z przyprawami gotuj, aż będą miękkie. Odcedź, wystudź, pokrój w paseczki. Wywar z gotowania grzybów zachowaj.

  3. Cebule obierz, pokrój w plasterki, zeszklij na oleju. Dodaj rozgnieciony jałowiec i ziele. Dołóż grzyby oraz koncentrat. Całość podlej wywarem grzybowym. Duś kilka minut pod przykrycim.

  4. Pod koniec dodaj rodzynki oraz ocet. Przypraw do smaku. Powstały sos wystudź.Dodaj pokrojone śledzie, dokładnie wymieszaj. Wstaw na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przeniknęły.

  5. Dla odmiany rodzynki zastąp suszonymi śliwkami. ok. 2 godz. 1 porcja zawiera ok. 310 kcal. Ok. 2,25 zł za porcję.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń