Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mazurek królewski z konfiturą"
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 115
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2788
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1316
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 767
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 115
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2788
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1316
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 767
Składniki
Przepis przysłała Bogumiła Rybkowska z Nowej Wsi
Masło utrzyj. Dodaj surowe i gotowane żółtka, utrzyj. Dodaj cukier, zmielone migdały, skórkę z cytryny i mąkę. Szybko zagnieć ciasto, wstaw na godzinę do lodówki.
2/3 ciasta rozwałkuj, wykrój prostokąt. Ponakłuwaj widelcem. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Z reszty ciasta uformuj wałeczki. Ułóż skośną kratkę. Lekko dociśnij, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 20 min w 200°C.
Konfitury podgrzej oddzielnie, przetrzyj przez gęste sito. Nakładaj na przemian na ciasto tak, by powstała dwukolorowa szachownica. Udekoruj migdałami, schłodź.Źródło: Chwila dla Ciebie