Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na mazurek z koglem-moglem zasadzałam się od naprawdę wielu, wielu lat. Przepis znalazłam na blogu Buruuberii już bardzo dawno temu i od razu mnie zachwycił. Ale w okolicach Wielkanocy mam zawsze bardzo dużo różnych zajęć i wciąż brakowało tej wolnej chwili na przygotowanie i opisanie mazurka. A on w sumie jest bardzo prosty do upieczenia! Więc może teraz się uda? Bo wreszcie w mojej kuchni powstaje kruchutki mazurek z koglem-moglem.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1058
Kotka kokosowa to jedne z tych ciasto które pojawią się u mnie na stole świąt...
Odsłon: 1389
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1058
Kotka kokosowa to jedne z tych ciasto które pojawią się u mnie na stole świąt...
Odsłon: 1389
Składniki
Mahlab (mahlep, mahaleb) to bliskowschodnia przyprawa, ziarna wiśni wonnej. Ziarenka można kupić w całości lub mielone (ja do swojego mazurka użyłam mielonych). Przyprawę stosuje się przede wszystkim do wypieków i wyrobów cukierniczych dla wyostrzenia ich smaku. Mahlab (można go kupić na przykład tutaj) ma intensywny smak, coś pomiędzy gorzkimi migdałami a wiśniami. Ja akurat miałam tę przyprawę, więc dodałam do mojego mazurka, ale możesz śmiało ją pominąć. Lub ewentualnie zastąpić dobrym aromatem migdałowym, który da nieco podobny efekt smakowy. Nie taki sam, lecz podobny.
Zmiel orzechy (na przykład w malakserze) wstępnie, na półgrubo. Dodaj połowę cukru i całość zmiel na gładko. Możesz to też zrobić w Speedcooku lub Thermomixie.
W mikserze (lub malakserze po wyjęciu orzechów) utrzyj miękkie masło z drugą połową cukru, dodaj żółtka i miksuj przez chwilę.
Dodaj zmielone orzechy i wymieszaj. Teraz czas na dodanie mąki, skórki z cytryny i mahlabu – wszystko dokładnie, ale raczej krótko wymieszaj. Taki dość krótki bzyk malaksera.
Ciasto wyjmij z misy malaksera i rozłóż cienką warstwą na wyłożonej papierem blaszce o wymiarach około 25×40 cm. Ciasto ma konsystencję kremu, więc łatwo daje się rozprowadzić łyżką.
Wygładź powierzchnię i piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Gdy ciasto się piecze, z 4 żółtek, cukru pudru i wanilii utrzyj kogel-mogel, aż stanie się kremowy i gładki. Można to zrobić ręcznie lub mikserem. Po 25 minutach pieczenia wyjmij ciasto z piekarnika, na wierzchu rozsmaruj delikatnie kogel-mogel. Możesz teraz jakoś ozdobić placek, ale mnie bardzo spodobała się prostota mazurka Basi (która “uparła się na minimalizm”), więc nie zdobiłam niczym. Czysta forma, a smak sam się broni. Włóż blaszkę z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze przez 5 minut.
Mazurek z koglem-moglem można przygotować parę dni przed świętami. Wystudzony mazurek można od razu pokroić w kwadraciki i jeść, ale jeśli ma to być danie świąteczne, to chyba warto poczekać…