Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 08-12-2022
Pyszne, pulchne i miękkie pierniczki świąteczne z nadzieniem. Nie muszą leżakować, więc można przygotować je na ostatnią chwilę.
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 971
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104836
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 971
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104836
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Składniki
Do mąki dodać po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Dodać cukier puder, kakao, imbir, masło, miód, wszystko zmiksować i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto włożyć do woreczka foliowego i chłodzić 1 godz. w lodówce. Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy. Kubkiem wycinać krążki. Na połowę krążków nałożyć pół łyżeczki marmolady, przykryć drugim krążkiem i docisnąć wokół marmolady. Foremką wyciąć pierniczek. Brzegi ciasta ponownie zagnieść i postępować jak wcześniej. Piec ok. 12-15 minut w temp. 180ºC. Gdy pierniki ostygną przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z 1 łyżeczką masła. Rozsmarować na pierniczkach. Posypać posypką cukrową.