Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 08-12-2022
Pyszne, pulchne i miękkie pierniczki świąteczne z nadzieniem. Nie muszą leżakować, więc można przygotować je na ostatnią chwilę.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11162
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4920
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1085
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9691
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1443
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11162
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4920
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1085
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9691
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1443
Składniki
Do mąki dodać po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Dodać cukier puder, kakao, imbir, masło, miód, wszystko zmiksować i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto włożyć do woreczka foliowego i chłodzić 1 godz. w lodówce. Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy. Kubkiem wycinać krążki. Na połowę krążków nałożyć pół łyżeczki marmolady, przykryć drugim krążkiem i docisnąć wokół marmolady. Foremką wyciąć pierniczek. Brzegi ciasta ponownie zagnieść i postępować jak wcześniej. Piec ok. 12-15 minut w temp. 180ºC. Gdy pierniki ostygną przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z 1 łyżeczką masła. Rozsmarować na pierniczkach. Posypać posypką cukrową.