Do góry

Desery Przepis na:

miętowe ciasto z drażetkami

miętowe ciasto z drażetkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 62 Ocena: 237

Dodano:

Odsłon: 176

Bardzo łatwe i orzeźwiające ciasto.

Składniki

  • 100 g miętowych landrynek
  • 1/2 szkl mleka i 1/2 szkl wody
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 400 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ,1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • ok. 200 g drażetek czekoladowych
  • szczypta soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Roztapiamy landrynki w 1/2 szkl mleka i
    1/2 szkl. wody (podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając) Następnie czekamy aż syrop przestygnie.

  2. Mąkę,proszek do pieczenia oraz sodę przesiać i wymieszać w misce. Jajka w całości ubić mikserem z solą i cukrem do puszystości i jasności. Gdy jajeczna masa zwiększy swoją objętość, dodać przesiane suche składniki na przemian z ostudzoną mieszanką mleczno-miętową. Delikatnie mieszać wszystko szpatułką, aż składniki się połączą.
    Ciasto przelać do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia,Posypać drażetkami ,delikatnie wymieszać i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Następnie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 lutego 2018 Całe życie człowiek się uczy ;)
Super ciacho, kradnę trzy kawałki xD

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń