Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Migdałowa babka"
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1559
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 695
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 679
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 269
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1559
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 695
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 679
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 269
Składniki
Całe migdały (bez łupinek) posiekaj. Miękkie masło utrzyj lub zmiksuj na puszystą masę. Dalej ucierając, dodawaj stopniowo cukier puder.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka odłóż do schłodzenia, a potem ubij na sztywną pianę. Żółtka dodaj do masy maślanej. Starannie wymieszaj. Wsyp migdały, dodaj pianę z białek, połącz.
Na koniec do utartych składników dodaj mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia oraz mleko. ciasta połącz. Dużą tortownicę wyłóż pergaminem (możesz też posmarować tortownicę tłuszczem i wysypać ją bułką tartą).
Ciasto przełóż do formy. Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 160 st. Piecz około 55 minut. Ostudzone ciasto udekoruj ziarenkami granatu.
czas ok. 90 min; porcja – 340 kcal, cena 1,40 złŹródło: Świat kobiety