Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Migdałowa pisanka z lukrem i bakaliami"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 227
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 78
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 113
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 227
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 78
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 113
Składniki
Na stolnicę przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dołóż zimne masło i posiekaj je nożem, łącząc z mąką. Następnie wbij jajka i dosyp zmielone migdały. Zagnieć gładkie ciasto, pod koniec dodając łyżeczkę śmietany. Ciasto uformuj w kulę, owiń je folią i włóż do lodówki na pół godziny.
Po wyjęciu odłóż kawałek ciasta na warkocz. Resztę rozwałkuj na duży prostokąt, pod- sypując lekko mąką. Następnie z ciasta wykrój dużą pisankę i przełóż ją na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Z odłożonego ciasta uformuj 6 cienkich pasków i zapleć po dwa tak, aby powstały 3 warkocze (krótszy i 2 dłuższe). Białko rozbełtaj i posmaruj nim obwód pisanki. Następnie dwoma warkoczami obłóż obwód jaja, a jednym (krótszym) podziel je na pół. Warkocze lekko dociśnij.
Mazurek piecz w temperaturze 180 °C ok. 20 minut (do pół godziny) na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmij i wystudź.
Zrób lukier, mieszając w misce sok z cytryny i dosypując cukier puder. Lukrem polej połowę mazurka, na resztę wylej polewę. Ozdób skórką pomarańczową, figami i migdałami. Czas przygotowania: 40 minut.
Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 400 kcal.Źródło: Na żywo