Do góry

Desery Przepis na:

Migdałowe gwiazdeczki

Migdałowe gwiazdeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Migdałowe gwiazdeczki"

Składniki

  • 10 dag mielonych migdałów
  • 30 dag mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 10 dag konfitury wiśniowej lub lukru
  • 10 dag migdałów bez skórki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i mielonymi migdałami. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałeczki. posiekaj nożem, kiedy powstaną grudki, wbij jajko i zagnieć ciasto rękoma. Zawiń je w folię i włóż do lodówki .

  2. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Foremkami wytnij gwiazdki. Połowę ciastek posmaruj konfiturą. W pozostałych wytnij otworki. Połóż je na ciastkach z konfiturą. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i udekoruj połówkami migdałów.

  3. Ciasteczka ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz 12–15 minut. Wystudź.

  4. ok. 1 godziny. Chłodzenie ciasta ok. 30 minut, 1 sztuka ok. 180 kcal.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń