Do góry

Desery Przepis na:

Migdałowe pączki

Migdałowe pączki

Autor:

Przepisów i artykułów: 623 Ocena: 5924

Dodano:

Odsłon: 370

W okresie karnawału jest tradycja dogadzania sobie i innym słodkimi wypiekami. Proponuję słodkie małe pączki oblane polewą migdałową.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 6 dag drożdży świeżych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 20 łyżek mąki pszennej
  • 1 duży jogurt naturalny
  • Szczypta soli
  • Składniki na polewę:
  • Szklanka cukru
  • ¾ szklanki wody
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Łyżeczka aromatu migdałowego
  • 5 dag zmielonych migdałów
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Drożdże utrzeć z cukrem, rozprowadzić z wodą, odstawić na 10 minut.

  2. 2. Mąkę wsypać do naczynia, dodać sól, jogurt i drożdże, wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia.

  3. 3. Cukier, wodę i sok z cytryny gotować tak długo, aż powstanie gęsty syrop, wtedy wymieszać go z aromatem i zmielonymi migdałami.

  4. 4. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i łyżeczką kłaść pączki, lub formować ręką kuleczki. Smażyć je z obu stron na ciemnozłoty kolor, wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na bibule.

  5. 5. Podawać polane ciepłym syropem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 stycznia Ale bym chapnął kilka ;) Wiesz dobrze, że trochę słodkości nie zaszkodzi, a w końcu nie samym mięsem ... lew żyje hihi. Miodzio, pycha 10+ :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń