Do góry

Desery Przepis na:

Migdałowiec

Migdałowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6940

Dodano:

Odsłon: 515

Ciasto pyszne niczym 3-bit. Ciasto na biszkopcie z masą budyniową z bitą śmietanką i masą krówkową. Słodycz przełamana krakersami solonymi i migdałami.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -4 jajka -80 g. cukru -100 g. mąki tortowej
  • -20 g. maki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA BUDYNIOWA:
  • -1 l. mleka -3/4 szklanki cukru -1 cukier waniliowy -250 g. masła
  • -1 szklanka mąki pszennej -1 budyń śmietankowego bez cukru
  • -1 łyżka mąki ziemniaczanej -1 żółtko
  • CIASTKA:-2 paczki krakersów solonych
  • MASA KRÓWKOWA:
  • -1 puszka masy krówkowej-400 g. -1 śnieżka
  • BITA ŚMIETANA:
  • -1/2 l. śmietany 30% - 2 łyżki pudru cukru -1 śmietan-fix
  • -3 łyżeczki żelatyny -1/3 szklanki wrzątku
  • DO POSYPANIA:
  • -10 dag płatków migdałowych
  • ESY-FLORESY: polewa czekoladowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt- Białka ubić z solą, potem cukrem i żółtkami. Przesiewać mąki z proszkiem i mieszać. Wylać na blaszkę 34x38, wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. masa budyniowa- Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, żółtko i wymieszać.(można przelać przez sitko). Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać mieszankę budyniową, stale mieszając. Ugotować budyń i wystudzić.Mieszać od czasu do czasu, albo przykryć ściśle folią.

  3. Miękkie masło utrzeć,dodając porcjami budyń. Utrzeć na gładką masę.Rozsmarować na biszkopcie.

  4. Zaraz przykryć warstwą krakersów.

  5. Miękką masę krówkową, zmiksować ze śnieżką i rozsmarować na krakersach.

  6. Przykryć następną warstwą krakersów.

  7. bita śmietana-Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody.Ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Delikatnie połączyć z żelatyną.Krótko zmiksować.Wyłożyć na krakersy.

  8. Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe.Wystudzić i posypać na bitej śmietanie.Rozpuszczoną polewą polać w esy-floresy

  9. Kroić jak ciasto stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń