Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Minikulebiaczki"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 168
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 168
Składniki
Drożdże rozcieram z cukrem i śmietaną, mąkę z masłem siekam nożem, aż powstanie „kaszka”. Dodaję żółtka, sól i śmietanę z drożdżami, zagniatam ciasto. Wkładam je na godzinę do lodówki.
Kapustę gotuję, studzę, odciskam i siekam. Pieczarki oczyszczam, myję i ścieram na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno siekam. Na rozgrzanym oleju szklę cebulę, dodaję pieczarki i duszę do odparowania płynu, dodaję kapustę i proszek grzybowy, doprawiam solą i pieprzem, duszę chwilę. Studzę.
Ciasto wałkuję na grubość 0,5 cm. Wycinam foremką gwiazdki, na połowie z nich kładę po łyżeczce farszu, brzegi smaruję białkiem, przykrywam pozostałymi gwiazdkami i widelcem sklejam brzegi.
Wierzch nakłuwam, smaruję białkiem i piekę na złoto w temperaturze 180°C.Źródło: Kobieta i życie