Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Morelowy sernik z wiórkami kokosowymi"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 237
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 79
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 116
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 237
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 79
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 116
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 15 dag cukru, szczyptę soli, masło oraz 1 jajko. Szybko zagnieć ciasto na kruszonkę. Tortownicę (o śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na spodzie rozsyp połowę kruszonki. Resztę ciasta owiń folią, włóż do lodówki. Spód z kruszonki dociśnij dłonią do dna tortownicy.
Chudy twaróg wymieszaj z tłustym. Dodaj resztę cukru i proszek budyniowy. Utrzyj na gładką masę. Połącz ją z pozostałymi jajkami oraz skórką cytrynową. Dobrze wymieszaj i wyłóż na przygotowany spód. Wierzch wyrównaj. Posmaruj konfiturami. Posyp pozostałą kruszonką i wiórkami kokosowymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 50-60 minut. W połowie czasu pieczenia wierzch sernika możesz przykryć kawałkiem folii aluminiowej, aby zbytnio się nie przyrumienił.
Gotowy sernik pozostaw jeszcze 10 minut w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Następnie ciasto wyjmij, wystudź. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
ok. 1 godziny i 15 minut . 1 porcja 390 kcal.
Tak przygotowany sernik możesz serwować ze śmietaną kremówką ubitą wcześniej z odrobiną likieru kokosowego (np. malibu). Świetnym dodatkiem będzie także lekki sos waniliowy.Źródło: Tina