Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 572

Dodano:

Odsłon: 23108

Szybkie i smaczne. Ostatnio jak teściowa wpadła to po 20 minutach miała czym zająć ręce i buzię :)

Składniki

  • jajka, 3
  • Mąka pszenna, cała szklanka
  • kakao, 3 czubate łyżki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • aromat waniliowy, 2-3 krople
  • cukier, szklanka (niepełna)
  • czekolada gorzka, tabliczka
  • olej, 150 ml
  • masło, ok. 100 g
  • mleko, 150 ml
> 6 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Muffinki czekoladowe

Przygotowanie

  1. Topimy gorzką czekoladę i lekko studzimy. Składniki sypkie mieszamy razem w osobnym naczyniu. Całe jajka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo sypkie składniki i aromat waniliowy. W tej chwili ciasto ma bardzo gęstą konsystencję, taki mały gniotek :) Topimy masło i dodajemy do masy razem z 3/4 ilości roztopionej czekolady. Jak widzicie masa nadal jest gęsta.

  2. Powoli dolewamy mleko i olej ciągle mieszając. Dolewamy do momentu uzyskania przez masę lekko gęstej, lejącej konsystencji. Smarujemy foremkę na muffinki masłem i oprószamy bułką tartą lub wkładamy papilotki. Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut.

  3. Lekko studzimy muffinki i smarujemy pozostałą czekoladą po wierzchu. Możemy posypać czymś dla ozdoby. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń