Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki z kremem i ajerkoniakiem.

Muffinki z kremem i ajerkoniakiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1856

Dodano:

Odsłon: 254

Takie muffinki można przygotować na wielkanocny stół. Zaskoczą smakiem i wyglądem gości i rodzinę. Warto je przygotować. Polecam.

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 165 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 5 dag białej czekolady
  • 2 łyżki ajerkoniaku
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki ajerkoniaku
  • dowolna cukrowa posypka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

  2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami.

  3. Pieczenie: Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do suchego patyczka. Upieczone dokładnie studzimy i wyjmujemy z papilotek.

  4. Krem i dekorowanie:
    Krem: Czekoladę łamiemy na mniejsze kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy, mam być płynna i letnia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy aż będzie sztywna, dodajemy czekoladę i ajerkoniak i ubijamy do dokładnego połączenia się składników. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
    Dekorowanie: Na dobrze wystudzone muffinki wyciskamy krem, dekorujemy ajerkoniakiem i posypką. Odstawiamy do lodówki do stężenia kremu.

  5. Podanie: Gotowe podajemy i smacznego życzę.

    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń