Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek piernikowy

Murzynek piernikowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 1296

Dodano:

Odsłon: 3777

Polecam dziś przepis na kolejne pyszne ciasto na niedzielę. Ciasto niby zwyczajne, ale swoim zapachem niedzielę zamienia w święto. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 250 g masła
  • pół szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka (żółtka i białka osobno)
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • przyprawa do piernika (cała paczuszka)
  • 4 łyżki kakao
  • ewentualnie trochę mleka, jeśli ciasto okaże się zbyt gęste przy miksowaniu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem, kakao i mlekiem. Następnie przelewamy część do kubeczka (około pół kubeczka) na polewę. Pozostałość pozostawiamy do wystudzenia.

    Wystudzoną masę przelewamy do misy miksera. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy stopniowo cały czas miksując.

    Następnie dodajemy przyprawę do piernika i dalej miksujemy. Jeżeli ciasto okaże się zbyt gęste, to możemy dodać trochę mleka.

    Następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. Białka przelewamy do osobnej miski.

    Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.

    Mikser przestawiamy na najniższą prędkość i dodajemy stopniowo ubite białka.

    Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto do blachy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

    Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na najniższe pięterko, pieczemy przez ok. 45 minut z grzaniem góra-dół, do suchego patyczka.

    Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia w foremce. Wystudzone przekładamy na talerz i polewamy polewą, którą odlaliśmy sobie do kubeczka na początku. Jeżeli polewa okaże się zbyt gęsta to warto ją leciutko podgrzać.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń