Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam dziś przepis na kolejne pyszne ciasto na niedzielę. Ciasto niby zwyczajne, ale swoim zapachem niedzielę zamienia w święto. Serdecznie polecam :-)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
W garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem, kakao i mlekiem. Następnie przelewamy część do kubeczka (około pół kubeczka) na polewę. Pozostałość pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną masę przelewamy do misy miksera. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy stopniowo cały czas miksując. Następnie dodajemy przyprawę do piernika i dalej miksujemy. Jeżeli ciasto okaże się zbyt gęste, to możemy dodać trochę mleka. Następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. Białka przelewamy do osobnej miski. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Mikser przestawiamy na najniższą prędkość i dodajemy stopniowo ubite białka. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto do blachy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na najniższe pięterko, pieczemy przez ok. 45 minut z grzaniem góra-dół, do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia w foremce. Wystudzone przekładamy na talerz i polewamy polewą, którą odlaliśmy sobie do kubeczka na początku. Jeżeli polewa okaże się zbyt gęsta to warto ją leciutko podgrzać. Smacznego :-)