Do góry

Desery Przepis na:

Mus z czarnych porzeczek

Mus z czarnych porzeczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Mus z czarnych porzeczek"

Składniki

  • 20 dag czarnych porzeczek
  • 5 dag cukru
  • 10 dag serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 tabliczka białej czekolady
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Porzeczki odszypułkować, umyć, osuszyć i zmiksować. Przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się nadmiaru pestek. Wymieszać z cukrem.

  2. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, delikatnie połączyć z serem mascarpone i piure porzeczkowym.

  3. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku i połączyć z musem porzeczkowym. Mus wylać do formy i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

  4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wylać na pergamin, rozsmarować dość cienką warstwą, schłodzić. Gdy zastygnie wycinać serduszka i podawać z musem.

  5. Jeśli nie uda ci się kupić mascarpone, możesz śmiało użyć zwykłego serka homogenizowanego. Wyjdzie mniej kalorycznie. I taniej...

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń