Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogale marcińskie to jeden z najbardziej charakterystycznych polskich wypieków, szczególnie związany z Poznaniem. Te słodkie, półksiężycowate rogaliki, wypełnione bogatym nadzieniem z białego maku, są nieodłącznym elementem obchodów Święta Marcina, które przypada 11 listopada. Legenda głosi, że kształt rogali ma upamiętniać podkowę konia świętego Marcina. Z kolei historycy wskazują, że rogale marcińskie po raz pierwszy upieczono najpewniej pod koniec XIX wieku, aby rozdać je ubogim po odpustowej mszy. Słodka tradycja przetrwała do dziś i wiele osób (nie tylko Poznaniaków) nie wyobraża już sobie listopada bez tego słodkiego przysmaku. Jeśli chcecie przygotować je samodzielnie, zapamiętajcie nasz przepis na nadzienie do rogali marcińskich. Będą smakować równie dobrze, co w stolicy Wielkopolski.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22443
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14563
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4498
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43678
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 567
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 546
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22443
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14563
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4498
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43678
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 567
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 546
Składniki
Mak, migdały oraz orzechy zalej wrzącą wodą, tak aby były dobrze przykryte. Pozostaw na około 15 minut, a następnie odsącz na gęstym sicie.
Całość zmiel dwukrotnie w maszynce o drobnych oczkach.
W niewielkim rondelku rozpuść masło oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.
Do masy makowej dodaj drobno pokruszone biszkopty, posiekaną skórkę pomarańczową, masło z cukrem, rodzynki oraz ekstrakt migdałowy.
Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
Nadzienie do rogali marcińskich możesz przygotować z kilkudniowym wyprzedzeniem. Pamiętaj jednak, aby przechowywać je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, tak aby nie pochłonęło zapachów z innych potraw.