Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogale marcińskie to jeden z najbardziej charakterystycznych polskich wypieków, szczególnie związany z Poznaniem. Te słodkie, półksiężycowate rogaliki, wypełnione bogatym nadzieniem z białego maku, są nieodłącznym elementem obchodów Święta Marcina, które przypada 11 listopada. Legenda głosi, że kształt rogali ma upamiętniać podkowę konia świętego Marcina. Z kolei historycy wskazują, że rogale marcińskie po raz pierwszy upieczono najpewniej pod koniec XIX wieku, aby rozdać je ubogim po odpustowej mszy. Słodka tradycja przetrwała do dziś i wiele osób (nie tylko Poznaniaków) nie wyobraża już sobie listopada bez tego słodkiego przysmaku. Jeśli chcecie przygotować je samodzielnie, zapamiętajcie nasz przepis na nadzienie do rogali marcińskich. Będą smakować równie dobrze, co w stolicy Wielkopolski.
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 146
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 146
Składniki
Mak, migdały oraz orzechy zalej wrzącą wodą, tak aby były dobrze przykryte. Pozostaw na około 15 minut, a następnie odsącz na gęstym sicie.
Całość zmiel dwukrotnie w maszynce o drobnych oczkach.
W niewielkim rondelku rozpuść masło oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.
Do masy makowej dodaj drobno pokruszone biszkopty, posiekaną skórkę pomarańczową, masło z cukrem, rodzynki oraz ekstrakt migdałowy.
Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
Nadzienie do rogali marcińskich możesz przygotować z kilkudniowym wyprzedzeniem. Pamiętaj jednak, aby przechowywać je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, tak aby nie pochłonęło zapachów z innych potraw.