Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogale marcińskie to jeden z najbardziej charakterystycznych polskich wypieków, szczególnie związany z Poznaniem. Te słodkie, półksiężycowate rogaliki, wypełnione bogatym nadzieniem z białego maku, są nieodłącznym elementem obchodów Święta Marcina, które przypada 11 listopada. Legenda głosi, że kształt rogali ma upamiętniać podkowę konia świętego Marcina. Z kolei historycy wskazują, że rogale marcińskie po raz pierwszy upieczono najpewniej pod koniec XIX wieku, aby rozdać je ubogim po odpustowej mszy. Słodka tradycja przetrwała do dziś i wiele osób (nie tylko Poznaniaków) nie wyobraża już sobie listopada bez tego słodkiego przysmaku. Jeśli chcecie przygotować je samodzielnie, zapamiętajcie nasz przepis na nadzienie do rogali marcińskich. Będą smakować równie dobrze, co w stolicy Wielkopolski.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10329
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5950
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5301
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12772
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4534
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10329
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5950
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5301
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12772
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4534
Składniki
Mak, migdały oraz orzechy zalej wrzącą wodą, tak aby były dobrze przykryte. Pozostaw na około 15 minut, a następnie odsącz na gęstym sicie.
Całość zmiel dwukrotnie w maszynce o drobnych oczkach.
W niewielkim rondelku rozpuść masło oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.
Do masy makowej dodaj drobno pokruszone biszkopty, posiekaną skórkę pomarańczową, masło z cukrem, rodzynki oraz ekstrakt migdałowy.
Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
Nadzienie do rogali marcińskich możesz przygotować z kilkudniowym wyprzedzeniem. Pamiętaj jednak, aby przechowywać je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, tak aby nie pochłonęło zapachów z innych potraw.