Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogale marcińskie to jeden z najbardziej charakterystycznych polskich wypieków, szczególnie związany z Poznaniem. Te słodkie, półksiężycowate rogaliki, wypełnione bogatym nadzieniem z białego maku, są nieodłącznym elementem obchodów Święta Marcina, które przypada 11 listopada. Legenda głosi, że kształt rogali ma upamiętniać podkowę konia świętego Marcina. Z kolei historycy wskazują, że rogale marcińskie po raz pierwszy upieczono najpewniej pod koniec XIX wieku, aby rozdać je ubogim po odpustowej mszy. Słodka tradycja przetrwała do dziś i wiele osób (nie tylko Poznaniaków) nie wyobraża już sobie listopada bez tego słodkiego przysmaku. Jeśli chcecie przygotować je samodzielnie, zapamiętajcie nasz przepis na nadzienie do rogali marcińskich. Będą smakować równie dobrze, co w stolicy Wielkopolski.
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21329
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25413
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 139
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21329
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25413
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 139
Składniki
Mak, migdały oraz orzechy zalej wrzącą wodą, tak aby były dobrze przykryte. Pozostaw na około 15 minut, a następnie odsącz na gęstym sicie.
Całość zmiel dwukrotnie w maszynce o drobnych oczkach.
W niewielkim rondelku rozpuść masło oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.
Do masy makowej dodaj drobno pokruszone biszkopty, posiekaną skórkę pomarańczową, masło z cukrem, rodzynki oraz ekstrakt migdałowy.
Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
Nadzienie do rogali marcińskich możesz przygotować z kilkudniowym wyprzedzeniem. Pamiętaj jednak, aby przechowywać je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, tak aby nie pochłonęło zapachów z innych potraw.