Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 7805
Dodano: 19.05.2008
Odsłon: 13258
1-2 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche dodając tyle śmietany , żeby dało się go szybko wyrobic. 2/3 części rozwałkować na dno dużej blachy i ponakłuwać - wstawić do lodówki, 1/3 części zamrozić ( ok 1 godz). Jabłka obrać , pokroić na cienkie plastry , ułożyć na cieście w foremce , posypać cynamonem i zetrzeć na wierzch ciasto z zamrażalnika. Wstawić do pieca -200 st na ok. 20 minut. Ubić pianę z białek , usztywnić ją cukrem (zwykłym i waniliowym). Do sztywnej piany wmieszać skórkę cytrynową.Całość rozłożyć na podpieczonym cieście. Piec jeszcze ok 15 min. w tem 180 st., potem zmniejszyć do 150 st. i piec jeszcze 20 minut przy uchylonym piekarniku. Po tym czasie wyłączyć dopływ ciepła, zostawić ciasto do ostudzenia w piecu z uchylonymi drzwiczkami.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Magda007 29 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
szarlotka jest pyszna i zrobię ją jeszcze nie raz, szkoda że nie ma zdjęcia :(0 Kto głosował? | Odpowiedz