Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, lekki biszkopt kakaowy, wspaniale wyrośnięty bez dodatku proszku do pieczenia. Z bogatym wnętrzem: Bita śmietana osłodzoną białą czekoladą i mocno pijane i aromatyczne wisienki- pozostałość po robionej latem nalewce. Całość oblałam błyszczącą czekoladą. Zapraszam.
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 132
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7235
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 158
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 91
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 183
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 132
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7235
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 158
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 91
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 183
Składniki
Dno tortownicy o średnicy ok 22cm wyłożyć papierem, boków nie smarować masłem.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier miksując po każdym dodaniu. Następnie dodawać ostrożnie po jednym żółtku (nie przestając ubijać).
Mąkę przesiać z kakao. Delikatnie wmieszać szpatułką do masy jajecznej.
Przelać do tortownicy, piec około 35 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 160-170oC, do tzw. suchego patyczka.
Gorącą formę z biszkoptem wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości ok 60cm. Ja zawsze dla pewności rzucam biszkoptem 3 razy, może nieco przesądnie?:) Potem włożyć ciasto z powrotem do uchylonego piekarnika, żeby tam wystygło.Dopiero gdy całkowicie wystygnie, delikatnie wyciągnąć z formy i przekroić na 3 części.
śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać przestudzoną czekoladę, następnie żelatynę.
Pierwszy blat dobrze nasączyć wiśniówką rozmieszaną z wodą, nałożyć krem, wiśnie z likieru, przykryć kolejnym blatem i wykonać te same czynności. Na wierzch nałożyć ostatni blat i przygotować polewę (czekoladę rozpuścić w garnuszku z masłem. Oblać tort, pozostawić do wystygnięcia w lodówce.