Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Nugat z migdałami"
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 219
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 51
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3308
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 219
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 51
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3308
Składniki
Wafle lub papier ryżowy przytnij do rozmiaru foremki, w której będzie chłodzony nugat. Z moreli wytnij niewielkie gwiazdki. Migdały pod- praż na patelni. Przełóż do miseczki, dodaj skrawki moreli, które zostały po wycięciu gwiazdek i przykryj folią aluminiową.
Do rondelka z grubym dnem wsyp cukier, dodaj mód oraz wodę. Zagotuj mieszając aż do rozpuszczenia składni ków. Następnie gotuj, bez mieszania, aż masa osiągnie temperaturę ok. 160°C. W międzyczasie białka ubij na sztywną pianę. Kiedy syrop miodowy osiągnie pożądaną temperaturę, wlej go cienkim strumieniem do białek (cały czas miksując). Ubijaj 10-15 minut aż masa zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj bakalie, całość wymieszaj.
Na spodzie foremki ułóż wafel i przykryj masą nugatową. Wierzch wyrównaj (najlepiej łyżką zamoczoną w oleju) i przykryj drugim waflem. Wstaw do lodówki na całą noc. Po schłodzeniu wyjmij z formy i pokrój ostrym nożem. Udekoruj morelowymi gwiazdkami.
Przygotowania: 50 minut. Porcja: 340 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie