Do góry

Desery Przepis na:

Nugat z migdałami

Nugat z migdałami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 6

Przepis wart wypróbowania: "Nugat z migdałami"

Składniki

  • 2 białka
  • 20 dag cukru
  • 200 ml płynnego miodu
  • 1/3 szklanki wody
  • 25 dag migdałów
  • 15 dag suszonych moreli
  • 2 wafle lub papier ryżowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wafle lub papier ryżowy przytnij do rozmiaru foremki, w której będzie chłodzony nugat. Z moreli wytnij niewielkie gwiazdki. Migdały pod- praż na patelni. Przełóż do miseczki, dodaj skrawki moreli, które zostały po wycięciu gwiazdek i przykryj folią aluminiową. 

  2. Do rondelka z grubym dnem wsyp cukier, dodaj mód oraz wodę. Zagotuj mieszając aż do rozpuszczenia składni ków. Następnie gotuj, bez mieszania, aż masa osiągnie temperaturę ok. 160°C. W międzyczasie białka ubij na sztywną pianę. Kiedy syrop miodowy osiągnie pożądaną temperaturę, wlej go cienkim strumieniem do białek (cały czas miksując). Ubijaj 10-15 minut aż masa zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj bakalie, całość wymieszaj.

  3. Na spodzie foremki ułóż wafel i przykryj masą nugatową. Wierzch wyrównaj (najlepiej łyżką zamoczoną w oleju) i przykryj drugim waflem. Wstaw do lodówki na całą noc. Po schłodzeniu wyjmij z formy i pokrój ostrym nożem. Udekoruj morelowymi gwiazdkami.

  4. Przygotowania: 50 minut. Porcja: 340 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń