Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz przygotować efektowny deser, ale nie masz serca do wypieków? Z łatwością zrobisz proste i kolorowe niczym operetka ciasto bez pieczenia z herbatników, galaretki i… kaszy manny! Ponad to potrzebujesz zaledwie kilku składników, z których większość zapewne masz już w domu. Przyrządzenie takie deseru wymaga nieco cierpliwości, ale w praktyce zajmie ci bardzo niewiele czasu.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1048
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1048
Składniki
Wyłóż dno formy o wymiarach około 21x21 cm połową herbatników.
Zagotuj mleko z połową cukru i ziarenkami wyskrobanymi z wanilii (na czas gotowania włóż do mleka także pusty strąk – wyjmij przed wsypaniem kaszy). Gdy mleko zacznie wrzeć, stopniowo dosypuj kaszę, cały czas ją mieszając. Gotuj przez chwilę i odstaw do przestudzenia. Utrzyj masło z drugą połową cukru na puszystą masę. Zmiksuj z przestudzoną kaszą. Przełóż krem do formy (na herbatniki), wyrównaj i wstaw do lodówki.
Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu. Użyj jednak tylko 400 ml wody. Gdy lekko przestygnie (ale jeszcze nie stężeje), przelej ją do formy i z powrotem odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Ułóż na stężałej galaretce drugą warstwę herbatników. Posmaruj ją cienką warstwą powideł. Roztop w kąpieli wodnej czekoladę z kremówką. Gdy przestygnie, przelej do formy i wyrównaj szpatułką. Wstaw ciasto do lodówki na kolejną godzinę.