Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Oponki ptysiowe z bitą śmietaną"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 948
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34380
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 96
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 948
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34380
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 96
Składniki
Zagotuj 1/8 l wody z masłem. Wsyp mąkę i szczyptę soli. Mieszaj, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Zdejmij z ognia. Dalej mieszając, wbijaj jajka. Utarte ciasto przełóż do szprycy. Wyciskaj okręgi na pokrytą pergaminem blachę. Piecz ok. 25 min w 200 st.
Zrumień płatki migdałowe. Żelatynę rozpuść. Umyte truskawki, pokrój. Kremówkę ubij z cukrem waniliowym, połącz z żelatyną. Oponki przekrój, napełniaj płatkami, bitą śmietaną i owocami. Posyp cukrem pudrem.
czas ok. 40 min; porcja – 350 kcal, cena 2,50 złŹródło: Świat kobiety