Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Orientalny deser"
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 120
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 349
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 1039
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 120
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 349
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 1039
Składniki
Dynię (dowolny gatunek) przekrój. Za pomocą specjalnej łyżeczki (do melonów) wydrąż kulki miąższu, odrzucając przy tym pestki. Kulki wrzuć do garnka, zalej wodą, tak by były nią jedynie pokryte. Dodaj szczyptę soli. Gotuj dynię na średnim ogniu 5 minut. Osącz na sicie. Jeśli nie masz specjalnej łyżki, zamiast kulek, przygotuj dyniowe kosteczki.
W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Dodaj szklankę naturalnego miodu, wymieszaj. Wyciśnij sok ze sparzonej cytryny. Dodaj do miodu razem z 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru. Wsyp goździki, wymieszaj.
Do aromatycznego miodu wrzuć orzechy nerkowca. Praż razem 2-3 minuty. Na koniec wrzuć ugotowane i odcedzone kulki dyni. Gotuj jeszcze 5-8 minut. Podawaj jako deser, na ciepło lub na zimno.
czas ok. 50 min; porcja – 250 kcal, cena 2,30 złŹródło: Świat kobiety