Do góry

Desery Przepis na:

Orkiszowe ciasto śliwkowe z migdałami i czekoladą

Orkiszowe ciasto śliwkowe z migdałami i czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 130

Dodano:

Odsłon: 5406

Pyszne i zdrowe ciasto ze śliwkami i migdałami. Z mąką orkiszową i słodzone stewią. Idealne na deser do herbaty, na piknik czy przyjęcie.

Składniki

  • 180 g zmiękczonego masła
  • 500 g suszonych śliwek bez pestek
  • 170 g mąki orkiszowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 50 g gorzkiej czekolady, drobno pokrojonej
  • 50 g migdałów, drobno posiekanych
  • 100 g Stewii
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Okrągłą formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Cztery śliwki przekrój na pół i odłóż na bok, resztę pokrój na cienkie plasterki.

  2. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu połącz zmiękczone masło, stevię Natusweet i jajka, zmiksuj. Następnie dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.

  3. Do masy dodaj pokrojone śliwki, czekoladę i połowę migdałów. Całość przelej do przygotowanej formy. Na wierzchu ułóż połowy śliwek i posyp resztą migdałów.

  4. Ciasto piecz około 45 minut w 180°C, aż do uzyska ciemnozłotego kolor. Po wyjęciu z piekarnika, ostudź przez 10 minut, a następnie wyjmij z formy i usuń papier.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 11 września 2014 Bardzo pyszne ciasto i oprocz tego bardzo zdrowe!!! Napewno wyprobuje. Dziekuje za przepis i pozdrawiam!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń