Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Orzechowe markizy"
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1548
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 693
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 672
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 265
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1548
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 693
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 672
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 265
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj 10 dag cukru pudru, drobno posiekane lub zmielone orzechy włoskie, 18 dag zimnego masła i 1 jajko. Szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż do lodówki na godzinę.
Kremówkę zagotuj z resztą cukru pudru oraz kakao. Gdy się rozpuszczą i połączą, zdejmij masę z ognia. Dodaj żółtko, wymieszaj, odstaw do schłodzenia. Pozostałe masło pokrój na małe kawałki, zmiksuj razem ze schłodzoną masą śmietanową na gładki krem.
Ciasto rozwałkuj na płat o grubości 3 mm. Foremką wykrawaj kółeczka o średnicy 6 cm. Ułóż je na blasze. Piecz 15 min w temp. 180 st.
Ciasteczka wystudź, przekładaj po 3 przygotowaną masą. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Polewy rozpuść wg przepisu podanego na opakowaniu. Udekoruj markizy, posyp pistacjami.Źródło: Świat kobiety