Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
po prostu pyszne :-)
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10221
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 184
Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 22
Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 20
Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65195
Flaczki z soczewicą to danie niezwykle pożywne, które może stanowić samodziel...
Odsłon: 790
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10221
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 184
Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 22
Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 20
Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65195
Flaczki z soczewicą to danie niezwykle pożywne, które może stanowić samodziel...
Odsłon: 790
Składniki
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, włożyć do lodówki. Rozwałkować jedną część ciasta, przełożyć do blaszki (25x40cm. wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzch surowego placka wyłożyć połowę masy z orzechów włoskich (pokryć tym całe ciasto). Piec w temperaturze ok170 st.C, przez 15min. To samo powtórzyć z drugą częścią ciasta. Dokładnie wystudzić.
Zagotować mleko, z cukrem i kawą rozpuszczalną. Wsypać na gotujące się mleko grysik (kaszę mannę) i ciągle mieszając gotować przez około 5 min, aż masa stanie się gęsta. Wystudzić. Utrzeć masło na puch i stopniowo dodawać do niego kawowy grysik, ciągle miksując, do uzyskania jednolitej masy. Można dodać kilka łyżek wódki,spirytusu - ale to nie jest konieczne.
Na jeden z miodowych spodów z orzechami, wyłożyć masę kawową, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Włożyć blaszkę z ciastem do siatki i do lodówki na minimum 10 godzin. Ciasto najlepiej smakuje na dzień następny. SMACZNEGO!!
Inspiracje: mojewypieki.blox.pl, wielkiezarcie.com PS. Ciasto miodowe jest bardzo delikatnie więc trzeba z nim ostrożnie obchodzić się podczas, przenoszenia, przekładnia itd bo może się ''porwać''. :)